Excursie vistrappen bij de eci

Bezoek vistrap bij de ECI centrale in Roermond

Zoals afgesproken tijdens de jaarvergadering heeft het bestuur een excursie georganiseerd naar de vistrap bij de ECi centrale in Roermond. Op27 april zijn we met 7 (!!) mensen ontvangen door Thijs Belgers van de Visserij Beheer Commissie (VBC) Roerdalen die ons een zeer boeiende uitleg heeft gegeven van de werking van de vistrap en het onderzoek naar de vissen die vanuit de Maas de Roer op trekken en omgekeerd.

In 2008 is de vistrap aangelegd met het doel om de vissen om de waterturbines heen te leiden anders worden ze gedood. Het is een ingenieus systeem dat gemaakt is op een kleine oppervlakte nabij en onder het historische gebouw van de elektriciteitscentrales. Vanaf 2008 tot 2014 heeft de VBC, samen met het waterschap, de monitoring van alle trekvissen uitgevoerd. Toen duidelijk was dat de vistrap goed werkt heeft het waterschap het onderzoek en het beheer van de vistrap overgedragen aan de VBC. Sindsdien regelt Thijs met 14 vrijwilligers alle ins en outs van de vistrap en de monitoring van zalm en zeeforel. Andere vissoorten die in de diverse vangsystemen terecht komen worden weer teruggezet in de Roer. Dat de vistrap goed werkt hebben we zelf gezien want de optrekken vissen passeren een glasplaat zodat je ze in een kelder kunt zien.

In overleg met Franse, Belgische en Duitse instanties worden zalmeitjes verzameld en opgekweekt. Als de jonge zalmen groot genoeg zijn worden ze uitgezet in zijrivieren van de Roer. Later, als deze vissen groot genoeg zijn, zwemmen ze via de Roer en de Maas naar het Haringvliet om op zee volwassen te worden. Volwassen vissen keren weer terug om hun eitjes af te zetten in de Roer. Door de vistrap kunnen deze vissen de centrale passeren. Ze worden er geteld en sommige van zenders voorzien om ze te kunnen volgen.

Na afloop van de heldere en praktische uitleg door Thijs hadden we een goed beeld van de vistrap. Tevens hebben we een goed beeld gekregen van het werk van Thijs en zijn mensen. Het is immers een hele prestatie om continu het hele jaar door met vrijwilligers de vistrap te beheren en de vistrek bij te houden! Dat kost meerdere uren werk per dag. Chapeau voor Thijs en de vrijwilligers en dank voor de uitleg van Thijs!

Thijs bedankt voor de uitleg, van alle leden die aanwezig waren van hsv leudal